Δευτέρα 6 Νοεμβρίου 2017

Παρουσίαση του βιβλίου "Σπυρίδων-Φιλίσκος Σαμάρας. Επίσημη δισκογραφία (1904-2016)" στην Αθήνα (29 Νοεμβρίου, 8:30μ.μ.)

Με αφορμή τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τον θάνατο του Σπυρίδωνος–Φιλίσκου Σαμάρα (1861-1917), η Μουσική Εταιρεία Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με το Αρχείο Ελλήνων Μουσουργών Θωμά Ταμβάκου, εξέδωσε την παρούσα μελέτη ως ελάχιστη συμβολή στη διατήρηση της μνήμης του κορυφαίου Έλληνα μουσουργού και του έργου του. Στην εποχή του ο Σαμάρας αναδείχθηκε στην κεντρική Ευρώπη μέσα από το δημοφιλέστατο και ιδιαίτερα απαιτητικό κοσμικό μουσικό είδος, την Όπερα. Για να αντιληφθούμε την αναγνώριση που είχε, ήδη από τα τέλη του 19ου αιώνα, μπορούμε να ανατρέξουμε στο σύγγραμμα La musique et les musiciens (Η μουσική και οι μουσικοί) του καθηγητή του Κονσερβατόριου των Παρισίων, Albert Lavignac, που εκδόθηκε για πρώτη φορά στο Παρίσι το 1895, όπου μεταξύ των συνθετών που δρουν στην Ιταλία, όπως ο Giacomo Puccini (1858-1924) και ο Ruggero Leoncavallo (1857-1919), αναφέρεται και ο ελληνικής καταγωγής Spiro Samara.
Η παρουσίαση του εκδοθέντος βιβλίου του Θωμά Ταμβάκου, που καταγράφει τη δισκογραφία των έργων του συνθέτη του Ολυμπιακού Ύμνου, θα πραγματοποιηθεί τη Τετάρτη 29 Νοεμβρίου και ώρα 8:30 μ.μ. στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του Ωδείου ‘Φ. ΝΑΚΑΣ’ (Ιπποκράτους 41, Αθήνα). Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών και υπεύθυνος του Εργαστηρίου Ελληνικής Μουσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Δρ. Νικόλαος Μαλιάρας, ο αρχιμουσικός και πρωτεργάτης στη διάδοση της λόγιας ελληνικής μουσικής Βύρων Φιδετζής, ο συνθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του Ωδείου ‘Φ. ΝΑΚΑΣ’ Ευάγγελος Κοκκόρης, ο μουσικογράφος, κριτικός και ερευνητής Θωμάς Ταμβάκος και ο συνθέτης, πιανίστας και μουσικολόγος Θανάσης Τρικούπης, διευθυντής της Μ.Ε. Αλεξανδρούπολης.
Η παρουσίαση θα πλαισιωθεί μουσικά με έργα του τιμώμενου μουσουργού που θα ερμηνευθούν από την υψίφωνο Μαριμέλ Χρύση και τον πιανίστα Θανάση Τρικούπη.  


Η είσοδος είναι ελεύθερη για το κοινό.     

Εμφανιζόμενη ανάρτηση

Απονομή τιμητικού βραβείου στον Θ. Ταμβάκο από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Α.Π.Θ. (23 Μαίου 2017)

Το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης τίμησε τον μουσικογράφο-κριτικό-ερευνητή Θωμά Ταμβάκο,  με Επιστ...

ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΙ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ